

Što je celijakija?
Glutenska enteropatija ,poznatija kao celijakija je nasljedna, kronična, imunosno posredovana bolest koju karakterizira trajna nepodnošljivost glutena. Gluten je protein (prolamin) koji se nalazi u pšenici,ječmu I raži. Neki od oboljelih reagiraju I na protein iz zobi. Unazad nekoliko godina celijakija je bila bolest tipična za dječju dob, no danas spoznajemo da starosna dob nije ograničavajući čimbenik za nastanak ove bolesti. Praćenjem pojave ove bolesti, možemo reći da je celijakija danas jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti.
Reakcija na uzimanje glutena kod oboljelih od celijakije jest upala tankog crijeva koja,ukoliko nije na vrijeme otkrivena I ispravno liječena, može dovesti do malapsorpcije važnih nutrijenata I posljedične malnutricije. Oštećenje sluznice tankog crijeva uzrokovanom dugotrajnom upalom može rezultirati razvojem drugih bolesti I bolesnih stanja opasnih po život , stoga se uz celijakiju najčešće susrećemo s šećernom bolesti,autoimunom bolesti štitnjače,reumatoidnim artiritisom,anemijom, insuficijencijom gušterače, intolernacijom laktoze, infertilnošću I psihičkim poremećajima. Kada oboljeli od celijakije konzumira gluten dolazi do razvoja lokalnog imunološkog odgovora koji dovodi do uništenje prstolikih crijevnih resica (“vili interstinales”) u tankom crijevu ,a osnovna uloga crijevnih resica je apsorbcija hranjivih tvari u krvotok. Bez zdravih crijevnih resica dolazi do pomanjkanja hranjivih tvari u organizmu te se razvija malnutricija, bez obzira na tjelesnu težinu oboljelog.
Celijakija nije “tipična bolest” probavnog sustava,odnosno ne mora se manifestirati gastroenterološkim simptomima (proljevi, nadutost) mada su oni najčešći. Raznolikost simptomatologije je ono što ovu bolest karakterizira kao “bolest s tisuću lica”,upravo zbog toga što su simptomi raznoliki I individualni za svaku osobu. Tako jedan od prvih simptoma mogu biti kožne promjene, izostanak menstruacije, ispadanje kose itd. Upravo zbog tih ,naoko nepovezanih simptoma ,celijakija je bolest koja se često predvidi.
Osnovni oblici celijakije su: tipična, atipična , “tiha” I latentna celijakija. Tipična celijakija se manifestira gastroenterološkim tegobama I simptomima; najčešće su to proljevaste,obilne I masne stolice, gubitak teka,nadutost trbuha I pojačana razdražljivost. Ovaj oblik se najčešće susreće u dječjoj dobi,kada dijete poprima tipičan “žaboliki izgled” s nadutim trbuhom I tankim ekstremitetima.
Atipična celijakija se odlikuje atipičnim simptomima koji su najčešće posljedica manjka mikronutijenata iz prehrane;anemija zbog manjka željeza I folata,niski rast,rahitis, ostopenija I ostoporoza. Postoje oblici koji se prezentiraju na drugim organima iorganskim sustavima. Kožna celijakija ( dermatitis herpetiformis) oblik je bolesti karakteriziran pojavom sitnih mjehurića na koži laktova I koljena. Simptomi koji mogu upućivati na celijakiju su i: hipoplazija zubne cakline, opetovani aftozni stomatitis,odgođena pojava puberteta, neplodnost,impotencija,epilepsija, cerbralna ataksija,nueropatije, depresija ili pojačana razdražljivost,poremećaji ponašanja…
Tiha celijakija je zapravo asimptomatski oblik celijakije. Kod ovog oblika bolesnici su prividno zdravi, nemaju nikakvih simptoma bolesti. Tek se histološkim nalazom bioptata sluznice tankog crijeva otkriva njezino oštećenje. Ti se bolesnici obično otkrivaju među rodbinom bolesnika oboljelih od tipične celijakije ili probirom (screening).
Latentna celijakija je oblik kod koje su prisutni pozitivni serološki testovi,a negativni histološki nalazi bioptata sluznice tankog crijeva. Opasnost ovog oblika je u činjenici da se tek u kasnijoj dobi može razviti aktivni oblik,odnosno tipična celijakija.
Zlatni standard za postavljanje dijagnoze celijakije je biopsija tankog crijeva s histološkom analizom, no kao neinvazivni,preliminarni testovi danas se najčešće koriste serološki testovi koji uključuju antiglijandinska protutijela,antiendomizijska protutijela I anti Ttg protutijela.
Trajno oštećenje sluznice tankog crijeva može rezultirati razvojem vrlo teških bolesti crijeva opasnih po život kao što su maligne bolesti probavnog trakta. Limfomi su češći u neliječenih celijakijčara u odnosu na liječene. Utvrđena je dvostruko veća stopa umiranja bolesnika koji pate od neliječene celijakije u usporedbi s skupinom zdravih ljudi. Stopa smrtnosti ponajprije se odnosi na umiranje od posljedica navedenih malignih bolesti.
Liječenje celijakije je doživotno I striktno pridržavanje bezglutenske prehrane I stila života. Potpuno uklanjanje glutena iz prehrane oboljelih od celijakije rezultirat će simptomatskom, serološkom I histološkom remisijom kod većine pacijenata.
Mjesto enteralne prehrane u celijakiji
Nutritivni status novodijagnosticiranih pacijenata ovisit će o trajanju aktivne,ali I nedijagnosticirane bolesti, opsegu oštećenja koju je bolest najela probavnom traktu I stupnju malapsorbcije. Najčešće se susrećemo s pacjijentima koji u vrijeme dijagnosticiranja bolesti pate od gubitka težine,anemije I vitaminsko-mineralnog deficita.
Kod oboljelih od celijakije čest je deficit folne kiseline,jer se kao I željezo apsorbira u gornjem dijelu probavnog trakta . Također su zabilježeni deficit kalcija, magnezija,vitamina B skupine ,poglavito B12 vitamina,vitamina K,A,D I C vitamina.
Upravo zbog navednenih činjenica nužno je,osim striktne bezglutenske prehrane u terapiju uključiti I enteralne pripravke,poglavito kod novodijagnosticiranim osobama kao I onima koji slabije odgovaraju na bezglutenski dijetu. Enteraalni propravci se klasificiraju prema kemijskom sastavu enteralnih formula I najčešće ih dijelimo na:
- Polimorfne formule koje su nutritivno uravnotežene, sadrže dušik u obliku intaktnih proteina,ugljikohidrate u obliku polimera glukoze,a lipide kao dugolančane triglyceride ili srednjelančane triglyceride. Istovremeno se u otopini nalaze I standardizirane količine mineral,oligoelemenata I vitamina. Ove formule se primjenjuju u bolnicama,ali isto tako I u kućnoj upotrebi. Ne sadrže gluten I laktozu. Najčešće su prihvatljivog okusa.
- Oligomerne pripravke koji sadrže protein u hidroliziranom obliku ( di I tri –peptide,slobodne aminokiseline,ali I dulji peptide),ugljikohidrate u obliku parcijalno hidroliziranih maltodekstrina škroba,jednostavnih šećera,polimera glukoze iliškroba I mast u obliku dugolančanih triglicerida ili kombinacije dugoloančanih I srednjelančanih triglicerida. Također ne sadrže gluten I laktozu,a sadrže minerale, vitamin I oligoelemente.
- Monomoerni pripravci sadrže aminokiseline, monosaharide,disaharide,minimalne količine masti te neznatne količine natrija I kalija. Izrazito loša organoleptička svojstva (zbog slobodnih masnih kiselina) I česte nuzpojave ,od kojih dominira proljev zbog hiperosmolarnosti uzrok su čestih prekida korištenja I vrlo lošeg odgovora bolesnika
- Modularne formule ili enteralne formule koje se pripremaju u bolnicama miješanjem zasebnih otopina makronutrijenata kako bi se zadovoljile specijalne nutriotivne potrebe.
- Specijalni pripravci koji su prilagođeni potrebama u posebnim patološkim stanjima kao što su nadljedni metabolički poremećaji ili specifične bolesti.
U bolesnika oboljelih od celijakije nužna je adekvatna nutritivna potpora u prevenciji I liječenju malnutricije,poglavito kod novodijagnosticiranih bolesnika.Enteralna prehrana se može koristiti kao samostalni obrok ili kao nadopuna bezglutenskoj prehrani. Uporaba standardiziranih polimernih enteralnih pripravaka danas se preporučuje zbog boljeg ukusa,manjih nuspojava kao I lakšeg prihvaćanja od strane bolesnika.
Od danas smo bogatiji za još jedan kvaliteni enteralni pripravak.Radi se o Belupovom proizvodu “Nutrixa”,sjajan enetralni pripravak,bez glutena, bez laktoze I što je najbolje dolazi u nekoliko okusa.