dr.alenka@nutrifito.hr
091 252 9187
Facebook
Google+
LinkedIn
Instagram
Pinterest
nutrifito-logo
  • Pravilna prehrana
  • Dijetoterapija
    • Celijakija
    • Preosjetljivost na gluten
    • Prehrambene alergije
    • Prehrambene (alimentarne) intolerancije
    • Zdravi recepti
  • Nutri-Fit protokol prehrane
  • Usluge
  • Cjenik
  • O meni
  • Kontakt
  • Hrvatski
  • English

Pravilna prehrana

Home Pravilna prehrana Page 2

Prema definiciji zdravom prehranom se smatra uravnoteženost i raznolikost unosa hrane,odnosno prehrambenih namirnica koje mogu biti biljnog i životinjskog podrijetla. Različite namirnice sadrže brojne nutrijente (hranjive tvari) koji su važni za ispravan rad i razvoj našeg organizma. Nedostatak hranjivih tvari u organizmu dovodi do nastanka različitih oboljenja, bez obzira da li se radi o pothranjenosti ili krivog izbora namirnica.

Mnogobrojne su danas bolesti koje su povezane s „pogrešnom“ prehranom- kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest,osteoporoza, žučni kamenci…
Jedna od epidemija 20-tog i 21 stoljeća je pretilost (debljina),bolest koja je uzrokovana količinski povećanim unosom hrane uz manjak hranjivih tvari.

U današnje doba,zasipani ponudom različitih prehrambenih namirnica, bitno je naučiti kako izabrati one namirnice koje obiluju nutrijetima i koje će imati blagodati na naš organizam te tako djelovati preventivno.

Također je bitno spoznati koje namirnice odgovaraju upravo našem organizmu,obzirom da je svaki čovjek individualan,stoga određene namirnice ne odgovaraju svakom čovjeku identično,odnosno mogu izazvati različite štetne reakcije u oragnizmu čovjeka i razvoj određenih oboljenja.

Dijetoterapija podrazumijeva terapeutski učinak hrane u određenim bolestima,odnosno djelovanje hrane kao lijeka. Dijetoterapija primijenjuje modifikaciju prehrambenih navika i ciljano korištenje određene vrste hrane u svrhu prevencije bolesti te kao potporu osnovnoj terapiji tijekom bolesti.
Svrha dijetoterapije je prilagoditi postojeći režim prehrane u svrhu postizanja optimalnog zdravlja što ponekad podrazumijeva eliminaciju određenih namirnica iz svakodnevnog života i uključenje drugih, odgovarajućih namirnica.

Najčešće bolesti kod kojih se sprovodi dijetoterapija su različite metaboličke bolesti, pretilost (debljina), kardiovaskularne bolesti (povišen krvni tlak, povišene masnoće, preboljeli infarkt srca, moždani udar), bolesti probavnog sustava (bolesti jetre i žučnog mjehura, bolesti gušterače, GERB-gastroezofagealni refluks, upalne bolesti crijeva, otežano gutanje…), bolesti bubrega, endokrinološke bolesti ( šećerna bolest), osteoporoza, imunološke bolesti.

Vezani članci

Proljetno „čišćenje“ organizma

dr. Alenka BrozinaDijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijetravanj 30, 2017

Prve dane proljeća najbolje je iskoristiti za“pospremanje“ organizma. Organ kojemu se najviše pažnje posvećuje u proljeće je jetra. Prema TCM (tradicionalnoj kineskoj medicini) emocije i fizičko zdravlje su usko povezane i predstavljaju kontinuum. Svaki organ je povezan s određenim emocionalnim…

Da li je sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

dr. Alenka BrozinaDijetoterapija i pravilna prehranatravanj 26, 2017

Sve je više ljudi koji se odlučuju na prehranu sirovim namirnicama. Pod ovim se podrazumijeva korištenje prvenstveno sirovog voća, povrća i orašastih plodova te pripravaka spravljenih od istih. U prošlosti su nas učili da je kuhanje izrazito bitno kod priprema…

Zdravo mršavljenje

dr. Alenka BrozinaDijetoterapija i pravilna prehranatravanj 19, 2017

Pretilost je postala jedan od vodećih zdravstvenih problema sadašnjosti,tako da danas više ne govorimo o “kozmetskom defektu” nego o bolesti. Najčešće je pretilost povezana s drugim bolesnim stanjima kao što su povišen krvi tlak, šećerna bolest, bolesti lokomotornog sustava I…

Škola zdravog mršavljenja

dr. Alenka BrozinaDijetoterapija i pravilna prehrana, Zdravi receptitravanj 3, 2017

„Škola zdravog mršavljenja“ projekt je koji iza sebe već ima izvrsne rezultate i brojne zadovoljne polaznike. Sada dolazi i u Rijeku kao rezultat suradnje „KuHarmonije“ i stručnih začetnika ideje Alenke Brozina, dr.med. i Neli Abramić Čehić, mr.spec. kliničke psihologije. Ovaj…

Navigacija objava

< 1 2 3 4 5 … 10 >

Pretraži

Posljednje objave

  • Puding od biljnog mlijeka
  • Kako doći do unutarnjeg mira putem prehrane?
  • Veganska bezglutenska kašica bez žitarica s borovnicama
  • Majoneza bez jaja
  • Čokoladni mousse od aquafabe
  • SIBO: hidrogen ili metan dominantan tip?
  • Kako napraviti jogurt bez laktoze ?
  • Sladoled od aquafabe
  • Savijača od mrkve
  • SIBO (sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva)-dijagnoza I terapija

Kategorije

  • Celijakija
  • Dijetoterapija i pravilna prehrana
  • Intolerancije i preosjetljivosti
  • Prehrambene alergije
  • Recenzije
  • Uncategorized
  • Zdravi recepti
CelijakijaDijetoterapija i pravilna prehranaIntolerancije i preosjetljivostiPrehrambene alergije
© 2016 Sva prava pridržana.