dr.alenka@nutrifito.hr
091 252 9187
Facebook
Google+
LinkedIn
Instagram
Pinterest
nutrifito-logo
  • Pravilna prehrana
  • Dijetoterapija
    • Celijakija
    • Preosjetljivost na gluten
    • Prehrambene alergije
    • Prehrambene (alimentarne) intolerancije
    • Zdravi recepti
  • Nutri-Fit protokol prehrane
  • Usluge
  • Cjenik
  • O meni
  • Kontakt
  • Hrvatski
  • English

Prehrambene (alimentarne) intolerancije

Home Prehrambene (alimentarne) intolerancije Page 2
Prehrambene (alimentarne) intolerancije mogu imati sličnu simptomatologiju kao i alergija na hranu,mada bez „životno „ ugrožavajuće kliničke slike. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do nekoliko sati nakon ingestije određene namirnice (najčešće se radi o vremenskom intervalu od 1-2 sata). Ovdje je bitno napomenuti da u nastajanju simptoma nije uključen imunološki sustav, nego su simptomi posljedica nedostatka određenog enzima ili kemijske tvari za uključenih u probavnu hrane. Jedna od najčešćih intolerancija je intolerancija na laktozu,a javlja se zbog deficita (manjka) enzima laktaze u tankom crijevu zbog čega je onemogućena razgradnja mliječnog šećera (laktoze).

Preosjetljivost na hranu, odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina IGg,odnosno do aktivacije „subpopulacija“ imunolobulina G,točnije IGg1 iIGg4. Ono što se „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi,što bi značilo da se „kvanitificira“ količina imunološke reakcije oraganizma (najčešće je to „kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice. Takav test dokazuje preosjetljivost na hranu,stoga je pravi naziv za takav test „Test preosjetljivosti  na hranu“,bez obzira što se u našem žargonu uvažio naziv „Test intolerancije“ što je zapravo neispravno.

Vezani članci

Da li prirodni sokovi mogu izazvati probavne tegobe?

dr. Alenka BrozinaDijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivostiožujak 23, 2017

Korištenje prirodnih sokova I “smoothia” (zapravo niti ne znam koji bi hrvatski naziv bio za ovaj napitak-frape??) je u posljednje desetljeće višestruko preporučivan u svrhu poboljšanja zdravlja. Kada govorim o prirodnim sokovima, tada mislim isključivo na one koje pripremamo od…

Nadutost naša svagdašnja

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivostiožujak 3, 2017

Sve više osoba mi se javlja s problemom nadutosti, bez obzira na namirnice koje koriste. Kao da se radi o novoj pošasti! Svaka druga osoba osjeća nelagodu I nadutost u trbuhu. Ponekad su tegobe popraćene vjetrovima,a ponekad ne. Zanimljiva je…

Prehrana kod sindroma propusnog crijeva I SIBO

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivostiveljača 7, 2017

Kao što sam u predhodnom tekstu istakla poveznicu između SIBO I sindroma propusnog crijeva,tako je I prehrambeni režim kod ovih stanja sličan. Postoje neke opće smjernice koje nam mogu biti vodič u planiranju svakodnevne prehrane, no opet napominjem da je…

Što je SIBO?

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Uncategorizedsiječanj 18, 2017

U današnje vrijeme sve se više suasrećem s osobama koje muči jedna od crijevnih problemtika. Upalne bolesti crijeva, celijakija, sindrom nadražajnog crijeva su dio palate gastrointestinalnih poremećaja koji se viđaju skoro svakodnveno. Autoimmune bolesti su također bolesti koje su usko…

Navigacija objava

< 1 2 3 4 5 6 >

Pretraži

Posljednje objave

  • Puding od biljnog mlijeka
  • Kako doći do unutarnjeg mira putem prehrane?
  • Veganska bezglutenska kašica bez žitarica s borovnicama
  • Majoneza bez jaja
  • Čokoladni mousse od aquafabe
  • SIBO: hidrogen ili metan dominantan tip?
  • Kako napraviti jogurt bez laktoze ?
  • Sladoled od aquafabe
  • Savijača od mrkve
  • SIBO (sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva)-dijagnoza I terapija

Kategorije

  • Celijakija
  • Dijetoterapija i pravilna prehrana
  • Intolerancije i preosjetljivosti
  • Prehrambene alergije
  • Recenzije
  • Uncategorized
  • Zdravi recepti
CelijakijaDijetoterapija i pravilna prehranaIntolerancije i preosjetljivostiPrehrambene alergije
© 2016 Sva prava pridržana.