dr.alenka@nutrifito.hr
091 252 9187
Facebook
Google+
LinkedIn
Instagram
Pinterest
nutrifito-logo
  • Pravilna prehrana
  • Dijetoterapija
    • Celijakija
    • Preosjetljivost na gluten
    • Prehrambene alergije
    • Prehrambene (alimentarne) intolerancije
    • Zdravi recepti
  • Nutri-Fit protokol prehrane
  • Usluge
  • Cjenik
  • O meni
  • Kontakt
  • Hrvatski
  • English

Prehrambene (alimentarne) intolerancije

Home Prehrambene (alimentarne) intolerancije Page 4
Prehrambene (alimentarne) intolerancije mogu imati sličnu simptomatologiju kao i alergija na hranu,mada bez „životno „ ugrožavajuće kliničke slike. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do nekoliko sati nakon ingestije određene namirnice (najčešće se radi o vremenskom intervalu od 1-2 sata). Ovdje je bitno napomenuti da u nastajanju simptoma nije uključen imunološki sustav, nego su simptomi posljedica nedostatka određenog enzima ili kemijske tvari za uključenih u probavnu hrane. Jedna od najčešćih intolerancija je intolerancija na laktozu,a javlja se zbog deficita (manjka) enzima laktaze u tankom crijevu zbog čega je onemogućena razgradnja mliječnog šećera (laktoze).

Preosjetljivost na hranu, odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina IGg,odnosno do aktivacije „subpopulacija“ imunolobulina G,točnije IGg1 iIGg4. Ono što se „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi,što bi značilo da se „kvanitificira“ količina imunološke reakcije oraganizma (najčešće je to „kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice. Takav test dokazuje preosjetljivost na hranu,stoga je pravi naziv za takav test „Test preosjetljivosti  na hranu“,bez obzira što se u našem žargonu uvažio naziv „Test intolerancije“ što je zapravo neispravno.

Vezani članci

MALAPSORPCIJA I MALNUTRICIJA

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijelistopad 8, 2016

Za  urednu probavu potrebni su probavni sokovi i enzimi, sluznica crijeva, crijevna peristaltika, uredna crijevna stijenka i normalna crijevna flora. Razgradnja hrane započinje u usnoj šupljini,a nastavlja se u želucu. Želučana kiselina,pepsin i hrana ulaskom u dvanaestnik stimuliraju lučenje žuči…

Intolerancija na histamin

dr. Alenka BrozinaIntolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijerujan 15, 2016

O čemu se radi?   Histamin je jedan kemijski spoj  ( biogeni amin) koji se nalazi u određenim namirnicama, također isti taj histamin odpuštaju naše stanice (točnije mastociti) tijekom alergijskih reakcija. Većina ljudi posjeduje u crijevima  enzim nazivom diamin oksidaza…

Preosjetljivost na gluten i celijakija nisu jedno te isto

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijekolovoz 7, 2016

Danas gotovo svaki drugi čovjek izbjegava gluten. Često znam postaviti pitanje “Imate li celijakiju?“, a odgovor kojeg najčešće dobivam je negativan, više u stilu „smeta mi gluten“. Naravno, mediji su učinili svoje i danas je doista trendovski pratiti bezglutensku dijetu….

Putovanje s celijakijom: Samo bez glutena, molim!

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivostikolovoz 7, 2016

Bliže se ljetni mjeseci i većina se ljudi veseli nadolazećem godišnjem odmoru te putovanju uz razbibrigu. No, manje razloga za veselje imaju osobe s posebnim potrebama u prehrani. Koje su to osobe, odnosno što su posebne potrebe u prehrani? Posebne…

Navigacija objava

< 1 2 3 4 5 6 >

Pretraži

Posljednje objave

  • Puding od biljnog mlijeka
  • Kako doći do unutarnjeg mira putem prehrane?
  • Veganska bezglutenska kašica bez žitarica s borovnicama
  • Majoneza bez jaja
  • Čokoladni mousse od aquafabe
  • SIBO: hidrogen ili metan dominantan tip?
  • Kako napraviti jogurt bez laktoze ?
  • Sladoled od aquafabe
  • Savijača od mrkve
  • SIBO (sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva)-dijagnoza I terapija

Kategorije

  • Celijakija
  • Dijetoterapija i pravilna prehrana
  • Intolerancije i preosjetljivosti
  • Prehrambene alergije
  • Recenzije
  • Uncategorized
  • Zdravi recepti
CelijakijaDijetoterapija i pravilna prehranaIntolerancije i preosjetljivostiPrehrambene alergije
© 2016 Sva prava pridržana.