dr.alenka@nutrifito.hr
091 252 9187
Facebook
Google+
LinkedIn
Instagram
Pinterest
nutrifito-logo
  • Pravilna prehrana
  • Dijetoterapija
    • Celijakija
    • Preosjetljivost na gluten
    • Prehrambene alergije
    • Prehrambene (alimentarne) intolerancije
    • Zdravi recepti
  • Nutri-Fit protokol prehrane
  • Usluge
  • Cjenik
  • O meni
  • Kontakt
  • Hrvatski
  • English

Preosjetljivost na gluten

Home Preosjetljivost na gluten Page 4

Preosjetljivost na gluten ( “Non-Celiac gluten sensitivity”)je stanje na koje mislimo kada je dijagnostičkom obradom isključeno postojanje celijakije ( laboratorijski nalazi krvi, biopsija tankog crijeva, genetski testovi na celijakiju) no dolazi do poboljšanja zdrvastvenog stanja I povlačenja tegoba po iskključenju glutena. Danas još nema adekvatnog testa koji bi potvrdio postojanje preosjetljivosti na gluten,a terapija je istovjena kao I kod celijakije,odnosno prodržavnje bezglutenske prehrane I bezglutenskog stila života.

Vezani članci

MALAPSORPCIJA I MALNUTRICIJA

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijelistopad 8, 2016

Za  urednu probavu potrebni su probavni sokovi i enzimi, sluznica crijeva, crijevna peristaltika, uredna crijevna stijenka i normalna crijevna flora. Razgradnja hrane započinje u usnoj šupljini,a nastavlja se u želucu. Želučana kiselina,pepsin i hrana ulaskom u dvanaestnik stimuliraju lučenje žuči…

Intolerancija na histamin

dr. Alenka BrozinaIntolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijerujan 15, 2016

O čemu se radi?   Histamin je jedan kemijski spoj  ( biogeni amin) koji se nalazi u određenim namirnicama, također isti taj histamin odpuštaju naše stanice (točnije mastociti) tijekom alergijskih reakcija. Većina ljudi posjeduje u crijevima  enzim nazivom diamin oksidaza…

Preosjetljivost na gluten i celijakija nisu jedno te isto

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivosti, Prehrambene alergijekolovoz 7, 2016

Danas gotovo svaki drugi čovjek izbjegava gluten. Često znam postaviti pitanje “Imate li celijakiju?“, a odgovor kojeg najčešće dobivam je negativan, više u stilu „smeta mi gluten“. Naravno, mediji su učinili svoje i danas je doista trendovski pratiti bezglutensku dijetu….

Putovanje s celijakijom: Samo bez glutena, molim!

dr. Alenka BrozinaCelijakija, Dijetoterapija i pravilna prehrana, Intolerancije i preosjetljivostikolovoz 7, 2016

Bliže se ljetni mjeseci i većina se ljudi veseli nadolazećem godišnjem odmoru te putovanju uz razbibrigu. No, manje razloga za veselje imaju osobe s posebnim potrebama u prehrani. Koje su to osobe, odnosno što su posebne potrebe u prehrani? Posebne…

Navigacija objava

< 1 2 3 4 5 6 >

Pretraži

Posljednje objave

  • Puding od biljnog mlijeka
  • Kako doći do unutarnjeg mira putem prehrane?
  • Veganska bezglutenska kašica bez žitarica s borovnicama
  • Majoneza bez jaja
  • Čokoladni mousse od aquafabe
  • SIBO: hidrogen ili metan dominantan tip?
  • Kako napraviti jogurt bez laktoze ?
  • Sladoled od aquafabe
  • Savijača od mrkve
  • SIBO (sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva)-dijagnoza I terapija

Kategorije

  • Celijakija
  • Dijetoterapija i pravilna prehrana
  • Intolerancije i preosjetljivosti
  • Prehrambene alergije
  • Recenzije
  • Uncategorized
  • Zdravi recepti
CelijakijaDijetoterapija i pravilna prehranaIntolerancije i preosjetljivostiPrehrambene alergije
© 2016 Sva prava pridržana.